gå til innhold

Båtfører­registeret

VideoOvervåket Test Logo
Påmelding
Systemsjekk
Hjelpemidler
Eksamen

Påmelding

For å melde deg på båtførerprøven som VideoOvervåket Test må du gjøre følgende:

 1. Registrer deg
 2. Logg inn på Min Side
 3. Betal for båtførerprøven
 4. Meld deg på båtførerprøven i eksamenskalenderen

Du finner tidspunkt for båtførerprøver som VideoOvervåket Test i kalenderen fra Min Side. Klikk på tidspunktet som passer best for deg, og velg «Meld på». Når du har meldt deg på vil du motta en e-post med bekreftelse og nødvendig informasjon. Vi forbeholder oss retten til å flytte eller avlyse eksamen inntil 96 timer før eksamen. Den samme forpliktelsen gjelder for deg. Det vil si at du kun kan avlyse eller flytte eksamen inntil 96 timer før. Avlysning etter dette regnes som en testgjennomføring, men det opprinnelige forsøket blir ikke registrert som ikke-bestått.

Påmelding
Systemsjekk
Hjelpemidler
Eksamen

Systemsjekk

I god tid før eksamen vil du motta en e-post fra Norsk Test (vot@norsktest.no) med teksten «Velkommen til VideoOvervåket Test» i emnefeltet. I e-posten finner du en lenke som vil starte en systemsjekk. Lenken til systemsjekken må åpnes i Google Chrome. Det er viktig å gjennomføre systemsjekken så tidlig som mulig slik at du er klar når prøven skal avlegges. I systemsjekken vil du bli ledet gjennom steg som verifiserer at du og ditt utstyr er klar til å gjennomføre båtførerprøven som VideoOvervåket Test. Det du trenger er:

 • Datamaskin med web-kamera (Windows/Mac) og Google Chrome nettleser
 • Mobiltelefon eller nettbrett med kamera (iOS/Android)
 • God internetthastighet (minimum 10 Mbps opplastingshastighet)

Husk at systemsjekken må gjennomføres på datamaskinen som prøven skal avlegges på.

Påmelding
Systemsjekk
Hjelpemidler
Eksamen

Hjelpemidler

Du er selv ansvarlig for å ha utskrift av kartsamlingen tilgjengelig (elektroniske kart er ikke tillatt brukt) i riktig format når eksamen starter. Vi anbefaler å skrive ut alle fire sidene i farger i A3 format. Alternativt kan du skrive ut på to A4 ark og tape de sammen til A3 format. Dette er viktig for at beregningene som skal gjøres under prøven har riktig målestokk. Mer informasjon finnes i kandidatinformasjonen.

Andre tillatte hjelpemidler er:

 • Kalkulator (hvor minnet er slettet før prøven avlegges)
 • Linjal (uten formler eller annen ekstra informasjon), parallellforskyver, stikkpasser eller vanlig passer
 • Blyant eller penn
 • Kladdeark

Det er ikke tillatt å bruke andre hjelpemidler enn de som er nevnt over. Brukes det hjelpemidler under avleggelse av prøven som ikke er tillatt anses dette som forsøk på juks og resultatet kan annulleres. Mobiltelefoner skal kun brukes som webkamera i flymodus, og ikke brukes som kalkulator.

Påmelding
Systemsjekk
Hjelpemidler
Eksamen

Eksamen

Når systemsjekken er gjennomført vil du motta en e-post fra Norsk Test (vot@norsktest.no) med teksten «Start eksamen» i emnefeltet. Klikk på lenken «Start eksamen», og velg båtførerprøven. Du vil ikke kunne starte eksamen før det avtalte tidspunktet, og det er viktig at lenken åpnes i Google Chrome.

Du vil nå bli bedt om å avgi ditt samtykke for VideoOvervåket Test før du blir ledet gjennom de siste stegen før selve eksamen kan startes. Her må du ha gyldig legitimasjon tilgjengelig. Du vil bli gjort oppmerksom på det når overvåkning via skjermdeling, webkamera og mobil starter. Fra dette tidspunktet vil testleder hos Norsk Test kunne bistå ved hjelp av en chat direkte med deg. Testleder kan bistå med teknisk støtte helt fram til overvåkingen avsluttes, etter prøven er levert.

Når trinnene over er gjennomført vil du komme inn i eksamensrommet og kan trykke på en lenke som starter prøven. Du er da inne i båtførerprøven, og prøven startes. Etter prøven vil du få opp en bekreftelse på at resultat er registrert. Norsk Test vil så ta en gjennomgang før endelig godkjenning av resultatet vil bli gitt. Det er en mulighet for at prøveresultatet blir underkjent selv om du fikk nok poeng på selve prøven. Når du er klar til å forlate eksamensrommet velger du «Avslutt testovervåkingen» og da avsluttes opptak via kameraene og skjermdelingen.

Eksamen følger samme retningslinjer som for ordinær båtførerprøve med hensyn til klagerettigheter. Trenger du hjelp før eksamen starter kan Norsk Test kontaktes på vot@norsktest.no eller direkte på telefon 7897 3500.

Du finner mer informasjon om eksamensregler, ofte stilte spørsmål og personvern på vår VOT tekniske informasjonsside.

For å få et inntrykk av hvordan en videoovervåket testgjennomføring hos ProctorExam virker kan vi anbefale denne videoen (på engelsk): Introduksjonsvideo til VideoOvervåket Test

Da skal du være klar for båtførerprøven. Lykke til!

Norsk Test as